Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1450

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2007
  • Poruke: 88

Pre nedelju dana napravljeni su prvi snimci miniranja ukrajinske stane granice prema Rumuniji, kako bi se sprecilo bezanje potencijalnih "dobrovoljaca", vec danas su poceli da se pojavljuju prvi snimci poginulih Ukrajinaca koji su pokusali da prebegnu preko miniranih delova granice.

Sa sve vecim brojem sukoba pirlikom pokusaja "regrutacije dobrovoljaca" i sve vecim otporom lokalnog stanovnistva verujem da nas najvise nekoliko nedelja deli od prvih ozbiljnih sukoba oko regrutacije.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Webb 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 743

^prvi put cujem za ovo.
Moze li ti snimci ?



offline
  • Pridružio: 30 Jul 2007
  • Poruke: 88

twitter.com/i/status/1796469433323622846


twitter.com/i/status/1798300805570978201


Jos neki klipovi / vesti povezani sa problemom bezanja preko granice: preplivavanje Tise uglavnom:

twitter.com/i/status/1772319775407903102
twitter.com/i/status/1797025747313332271
x.com/SenoreAmore/status/1792496615866962281

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33814

Webb ::^prvi put cujem za ovo.
Moze li ti snimci ?


Odeš na drugu temu i pogledaš evo ti https://t.me/anna_news/67335

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 213

Спорноје, Спорно, Спирне
(никако да падне)

Денаја је објаснио орно ---> (в. линк)
што још увек не пада то Спорно:
Укри бране падину упорно,
к'о да им је ту подручје зборно.

Ни ФАБ-овке, оклопно и борно
не помаже оружје разорно.
Па зар треба и људство енормно
за пет кућа и сеоце Спорно?

Ни цар-мангал ту не сме да вирне,
напад нема линије додирне,
састависмо две године збирне...
Пашће Харков, ал' да ли ће Спирне?!
...

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

ahahhaahha @GrammaticalAnalysis genijalno Laughing

5,06,24 Сватово - Новоселовское

Активна непријатељства у правцу Сватовског.
Напад Оружаних снага Русије од стране моторизованих јединица упоришта Оружаних снага Украјине јужно од Новоселовског.
Гранатирање јуришне опреме Оружаних снага Русије од стране Оружаних снага Украјине.

49.50814, 37.93862

Источник 21+ (https://t.me/Khortytsky_wind/433)


offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

Naum T ::

Одакле је та информација да су нам Кинези помагали?


Mediji, a naročito CNN, sugerisali su da je kineska ambasada bila uključena u vojnu komunikaciju između Jugoslavije i spoljnog sveta. Ovo je stvorilo narativ da su NATO akcije, uključujući bombardovanje ambasade, bile opravdane iz strateških razloga.

Prosto se nameće pitanje: s kim smo to komunicirali preko kineske ambasade? Ako bismo prihvatili ove tvrdnje, logično je zapitati se ko su bili naši saveznici ili konsultanti kojima smo se obraćali preko diplomatskih kanala Kine. Do danas, nema konkretnih dokaza koji bi potvrdili ove optužbe. Mnoge analize sugerišu da su ovakve tvrdnje možda bile deo šire medijske strategije da se bombardovanje opravda pred međunarodnom javnošću.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

beowl ::
Zameriće mi kolega Denaya što opet vraćam temu na Reapera i Global Hawka ali bih uz dužno poštovanje primetio da ovo što se danas dešava nije ni približno uporedivo sa primerima iz nedavne prošlosti.


Kolega, šta ima tu da ti zamerim.

U poslednjoj diskusiji nisam ni učestvovao. Jer u suštini obe strane u diskusiji imaju svoje valjane opravdane razloge za i protiv. Kao uostalom i ti što si izneo u nastavku tvog posta.Ja tu nemam nešto pametno da dodam, i u suštini sve što napišemo su pretpostavke.

Prave razloge zašto se oni ne obaraju znaju pojedini ljudi iz Rusije a možda i neko od Amerikanaca, NATO ili čak Ukrajine.

Mogu samo da iznesem svoje mišljenje, koje i ne mora da bude tačno. Složit ću se pojedinim članovima koji pišu da se Rusi iz nekog razloga u nekim situacijama drže medjunarodnog prava kao pijan plota. A to se upravo odnosi na neobaranje ovih letelica u medjunarodnim vodama. Ja ću sad napisati jeko svoje vidjenje zašto je tako.

Ameri se drže tog medj.prava dok njima odgovara. Kad ne onda ga prekrše ( proglase no-fly zone) i odigraju na svoju ruku, kako njima odgovara. To iritira mnoge zemlje ali jednostavno moraju da trpe i ćute. Jer ebiga USA je sila i to niko ne može poreći.

Rusi se pokušavaju kroz ovu SVO nametnuti kao jedan od nosioca nekog drugog bloka, nekog novog poretka. I tu teže da budu kontra od onoga kako USA vidi ostatak sveta. Ako bi sad oni prekršili medjunarodno pravo, da li bi bili isti kao i suprotna strana?

Te letelice lete u medj.vazdušnom prostoru. I neminovno skupljaju informacije koje dele suprotnoj strani. Ali ne vrše direktno delovanje protiv ciljeva u Rusiji. Tako da još uvek, vlasnici tih letelica nisu u direktnom sukobu sa Rusijom. Ja ne vidim (ne mora da je tačno) razliku izmedju satelita i onih letelica. Osim onoga da te letelice lete bliže Ruskoj teritoriji, dok sateliti čak i preleću Rusku teritoriju. Ni jedno ni drugo nije prekršilo medjunarodno pravo, narušili i povredili državnu granicu Rusije. Zašto onda ne pišemo o obaranju satelita? Prosto jer to ne vidimo i ne iritira nas. A razlika je u nijansama.

Isto tako niko ne zna u kom pravcu bi se odvijala dešavanja da Rusi obore neku od tih letelica. Možda bi se NATO povukao i prekinuo te letove. A možda bi okarakterisao kao čin agresije i uključio u sukob. Možda bi počeo obarati/potapati svaki Ruski vojni avion u medjunarodnim vodama/vaz.prostoru. Našli bi oni već opravdanje. To opet otvara pandorinu kutiju i ko zna kuda bi naredni potezi odveli svet.

NATO je testirao dokle smeju prići tim letelicama. Dobili su zapišavsnje i više ne prelaze tu granicu. Ono što mene nervira, jeste činjenica da se Rusi u nekim situacijama ponašaju kao da ignorišu prisustvo NATO u sukobu. Bar u osmatračko/informacionom segmentu. Previše puta su ih Ukrajinci uhvatili spuštenih gaća. A sve mi se čini da su smatrali da Ukrajinci nisu sposobni to odraditi. Ne u smislu da nemaju čime, već u smislu informacija.

Nekako imam utisak da Rusi, olako primaju udarce po dubini. A sve zbog toga što podcenjuju osmatračko/informacijski segment protivnika. Poslednji primer pronalazak PVO "S" familije duboko u Belgorodskoj oblasti. Mnogo se piše o tome, od toga kako su vozila (radari, komandna kabina,lanseri) previše blizu, izostanak maskiranja, kako su dejstvovali i ostalo. Ali niko da napiše ili bar pokuša dokučiti kako su uopšte Ukrajinci saznali njenu lokaciju tako duboko u pozadini. Jer bez toga ne bi bilo ni poklapanja. I svega onoga o čemu se diskutuje na netu oko tog poklapanja. A Ukrajinci su mnogo puta pronašli i poklopili te sisteme. I ne samo njih, već mnogo toga.
Ovo nije delo RQ-4 ili nekog drugog osmatračko/izvidjačke letelice NATO. Previše je ovo daleko od reona gde one lete.

Što se tiče isporuka naoružanja. Niko od nas ne zna u kom pravcu bi se nastavila dalja dešavanja, da su Rusi nekako odgovorili na te isporuke. Neko smatra da bi to zaustavilo isporuku. Hmmmm, možda ali niko od nas to ne zna. To je samo jedna predpostavka da bi tako bilo. Tako može biti i predpostavka, da bi taj odgovor samo povećalo i ubrzalo isporuke. Pa možda i ulazak nekih drugih zemalja u sukob. Niko od nas ne barata tim činjenicama da bi mogao tvrditi da bi bilo ovako ili onako.


Prvo pitanje treba da glasi. Kakav Ruski odgovor bi trebao biti? A opet da bude u skladu sa medjunarodnim pravom. Jer to je za sad, neka vidljiva vodilja kako delaju Rusi. Svaki drugi agresivni potez ide van okvira tog prava, na koji Rusi gledaju kao nešto što bi trebalo da se poštuje. Nešto na čijim principima i pravilima treba da funkcioniše svet. Ne ide da se toliko pozivaju na njega, a pritom sami ga krše.

Ne trube Rusi džaba o stranim plaćenicima, o Francuzima, Poljacima itd. Ali isto tako ne ćute džaba ni Francuzi kad im Rusi poklope kontigent tupa u Kramatorsku, Lvovu i ko zna gde.

Mislim da Rusi u velikoj meri, zbog tog medjunarondnog prava, da ostave utisak na ostale zemlje van kolektivnog zapada, trpe te letelice u svojoj blizini. Da ćekaju pogodan trenutak, neki dogadjaj koji će iskoristiti da počnu sa obaranjem.

Zbog svega gore napisanog, izbegavam diskusije oko obaranja tih letelica, isporuke naoružanja, odnosno odgovora Rusije na njih. Mnogo je tu nepoznanica da bi se išta moglo tvrditi ili osudjivati.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

Jedna znacajna stvar nije podeljena ovde, vec danima stizu snimci vozova i mnogo oklopa na njima sa znakom grupe Sever, izgleda da ovo nece biti tako mala ofanziva:



Ovo sto Dima i grupa Sever lupetaju za Ukrajinsku ofanzivu ka Harkovu mi nema nikakvog smisla, pre mislim da je grupa Sever to objavila kao razlog grupisanja tehnike i ljudstva, a u stvari je plan daleko ofanzivniji. + objava Ahmat Sile da su prebaceni u Harkov, a oni su prilicno ofanzivna formacija

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3493

https://x.com/ozrenac/status/1798322922949616077

GP":Pred našim očima u Žitomiru odvija se još jedna zastrašujuća priča iz Ukrajine i njihovog prisilnog regrutiranja.

Ukrajinske majke upadaju u ured za mobilizaciju grada nakon što je jedan od otetih mladića mučen do smrti u podrumima zgrade."

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 733 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 6 sakrivenih i 675 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, Batinas, Bobrock1, bojcistv, cavatina, DH, Djokkinen, Dorcolac, dragan_mig31, drimer, Excalibur13, gomago, havoc995, HrcAk47, ILGromovnik, Istman, Još malo pa deda, Klecaviks, kokodakalo, kovac9mm, Kubovac, kubura91, kybonacci, mackenzie, maiden6657, Marko Marković, Maschinekalibar, menges, mgolub, milenko crazy north, mnn2, naki011, nebkv, nebojsag, panzerwaffe, Parker, Romibrat, rovac, Stefan M, stegonosa, strelac07, trutcina, Tvrtko I, vaso1, vathra, Vlada78, Wiesel092, wolverined4, YugoSlav, Zimbabwe, šumar bk2, Čivi